Persbericht: Ministerie van Defensie en Allplast B.V. starten innovatieproject ballistisch pantserglas

Den Haag, 19 juni 2014

Generaal-Majoor Peter Dohmen van de Defensie Materieel Organisatie (DMO), Brigadegeneraal Gerard F. Koot van de Directie Plannen en de heer Roald Bol, CEO van Allplast BV uit Tholen, hebben vandaag een driejarige overeenkomst bekrachtigd in het kader van de CODEMO subsidie regeling voor de ontwikkeling van dunner en lichter pantserglas uit transparant kunststof.

Vanwege het hoge gewicht van defensiematerieel zullen partijen alternatieve ‘polymer materialen’ ontwikkelen om het gewicht van zwaar kogelwerend glas, van onder andere pantser-voertuigen/trucks en marine- en patrouilleboten, te verminderen. Een aanzienlijke gewichtsreductie zal leiden tot een lager brandstofverbruik, een verminderde CO2 uitstoot en een verhoging van de actieradius.

Door uiteenlopende proces- en productietechnieken en combinaties van kunststof met andere materialen, kan een ideale ruit worden samengesteld die aan alle eisen voldoet. Deze nieuwe laminaten zullen vervolgens door de fabrikanten van defensievoer- en vaartuigen worden ingebouwd, na kwalificatie door TNO.

Naast de ontwikkeling van het lichtere en dunnere kunststof voor de kogelwerende toepassing, zullen gecoate nano-deeltjes worden ingezet om EMI shielding te realiseren. Hierdoor zal het legervoertuig of marineschip optimaal beschermd zijn tegen elektromagnetische straling van buitenaf, waarmee getracht wordt apparatuur aan boord te ontregelen.  

Dit betreffende CODEMO project zal door Allplast BV worden geleid, met kennis- en materiaalinbreng van de Technische Universiteit Eindhoven (Laboratory of Polymer Materials), TNO (Laboratory for Ballistics Research), Arkema Colombes Frankrijk en Sabic uit Bergen op Zoom, een gerenommeerde fabrikant van polycarbonaat.

Fotobijschrift:
Van links naar rechts: Roald Bol van Allplast BV, Generaal-Majoor Peter Dohmen en Brigadegeneraal Gerard F. Koot ondertekenen de overeenkomst.