Ontwikkelingen lichter en dunner pantserglas uit kunststof voor Ministerie van Defensie

Ontwikkelingen Lichter & Dunner Pantser glas uit kunststof voor Ministerie van Defensie

Op 29 juni jl. heeft Allpast zich op de landelijke Officieren-dag der Genie, op de Prinses Margriet Kazerne te Wezep, kunnen presenteren aan vele officieren en beleidsbepalers binnen de landmacht.

Codemo project

Hierbij zijn alle genodigden door de medewerkers van Allplast geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot het Codemo project in samenwerking met het Ministerie van Defensie. Allplast is namelijk ca. twee jaar geleden van start gegaan met de ontwikkeling van lichter en dunner pantserglas in samenwerking met TNO, de Technische Universiteit Eindhoven en de kunststoffabrikanten Sabic (Bergen op Zoom) en Arkema (Parijs).  

Het belang van gewichtsreductie

Het is de bedoeling om kogelwerend pantserglas sterk in gewicht te reduceren door zoveel mogelijk glas door kunststof te vervangen. Dit spreekt Ministeries van Defensie (overheden) en o.a. fabrikanten legervoertuigen zeer aan. Want elke kilogram die hierdoor bespaard kan worden is kans op een hogere “pay-load”. Een gewichtsreductie van enkele tientallen kilo’s betekent immers dat de actieradius kan worden vergroot of dat er meer essentiële lading kan worden meegenomen.

Voordelen van kunststof

De genodigden waren zeer verrast om te kunnen zien wat er met kunststof kan worden bereikt. Minder glas in een kogelwerend paneel, betekent niet alleen minder gewicht maar ook een beter doorzicht bij inslag. Tevens is uitgelegd dat beschermingsniveau kan worden verhoogd door o.a. te variëren in diverse kunststof soorten en de opbouw van de lagen.

Meer weten over kogelwerend pantserglas? Neem contact op.